1. Anasayfa
  2. Genel
  3. Deprem Öncesi Hazırlıklar | Depremden Önce Nasıl Hazırlık Yapılmalı

Deprem Öncesi Hazırlıklar | Depremden Önce Nasıl Hazırlık Yapılmalı

Depremden önce ne gibi hazırlıklar yapılmalı? Ve deprem öncesi hazırlıklar kapsamında oluşturulan deprem çantasında neler olmalı? Bu iki soru günümüzde son derece önem arz etmektedir. Bu içerik deprem olmadan yapılması gereken hazırlıkların tamamını ele almaktadır.

«

Büyük bir depremin ne zaman ve nerede olacağını bilmiyoruz. Bu nedenle, bir deprem olsa bile paniğe kapılmadan sakin hareket edebilmeniz için günlük olarak hazırlık yapmak gerekir. Depremlerin olmasını engelleyemezsiniz ama zararlarını en aza indirebilirsiniz. Bu amaçla, her kişinin afet önleme bilinci önemlidir. Bu nedenle bu yazımızda deprem ve afet önleme malzemeleri için neler hazırlamanız gerektiğini detaylı bir şekilde anlatacağız.

Hazırlıklıysanız deprem hasarı azaltılabilir!

Hazırlıklıysanız deprem hasarı azaltılabilir!
Hazırlıklıysanız deprem hasarı azaltılabilir!

Depremlerin neden olduğu hasarlar arasında binaların çökmesi, yangınlar, heyelanlar, sıvılaşma ve yangın kasırgaları sayılabilir.

Güney Doğu Bölgesini doğrudan vuran depremler ve gelecekte olması beklenen İstanbul depremlerine karşı korumasız kalmak tehlikelidir. Depremden hemen sonra yıkılan binalar ve devrilen mobilyalar nedeniyle yaralanma ve ölümlerin olduğu da bir gerçektir.

Uygun hazırlık ile deprem hasarı azaltılabilir. Kamu kurumları gelip sizi kurtarabilir ama önemli olan “kendi başınıza kendinizi koruma” tavrı içinde olmanızdır. Acil bir durumda uygun önlemi alabilmek için depreme karşı her zaman önlem almak ve hazırlıklı olmak önemlidir.

Depreme hazırlık yaparken paniğe kapılmadan hareket edebilmek için ailenizle görüşün. Tahliye rotalarını ve tahliye alanlarını kontrol etmek, kimin neyi alacağı, onlarla nasıl iletişime geçileceği gibi rolleri bölmek ve bir afet durumunda gerekli hazırlıkları yapmak da gereklidir.

Ayrıca evde bulunan mobilyaların devrilmesini önleyecek ve depreme karşı dayanıklılığı güçlendirecek yollar bulmak da önemlidir. Deprem için neler hazırlamanız gerektiğini detaylı olarak anlatacağım.

Depreme hazırlanmak için hangi önlemler alınmalıdır?

Afet anında canınızı birinci öncelik olarak korumayı unutmayın. İşte depreme hazırlanmak için yapmanız gerekenler.

Mobilyalarınızı nasıl yerleştirdiğinizi yeniden düşünün

Depreme hazırlık için mobilyaların nasıl yerleştirileceğini gözden geçirmek önemlidir. Bir deprem nedeniyle mobilyalar devrilirse, yaralanma tehlikesi, tahliyeyi engelleme tehlikesi ve yangın tehlikesi vardır. Uyuduğunuz ya da oturduğunuz yerde bir şeyler bırakırsanız, deprem eşyaların size doğru düşmesine neden olur.

Bakınız  Futbol Mevkileri

Mobilyaları taşımakta zorlanıyorsanız alçak mobilya kullanmak veya mobilyaları sabitlemek önemlidir.

Ayrıca düşen mobilyalar odanın girişini veya penceresini kapatıyorsa, tahliye imkansız olacaktır. Sadece odada değil, tahliye yolu görevi gören koridorlarda da eşya bırakmak önemlidir.

Ayrıca mobilyaların etrafına soba veya ısıtıcı konulmamalıdır. Bir depremde mobilyalar düştüğünde yangın çıkma olasılığı daha yüksektir.

Yiyecek ve içecekleri stoklayın

Yaşam hatları bir deprem tarafından kesilebilir. Böyle bir acil duruma hazırlık olarak, düzenli olarak muhafaza edilebilecek içme suyu ve yiyecek stoklamak gerekir.

Sadece afet önleme için özel bir hazırlık yapılmasına gerek yoktur. Aksine, günlük yaşamınızda kullandığınız yiyecek ve diğer öğeleri mümkün olduğunca hazırlamak önemlidir.

Genel bir kural olarak, her kişi için yiyecek, içecek ve günlük ihtiyaç stokları hazırlanmalıdır. Büyük çaplı bir afet durumunda, bir haftalık stok bulundurulması arzu edilir.

İçme suyunun yanı sıra tuvalet sifonu gibi şeyler için de evsel suya ihtiyacımız var. Günlük olarak musluk suyuyla dolu plastik bir tank hazırlamak gibi hazırlıklar önemlidir.

Kişi başı günlük 3 litre içme suyu stoklamakta fayda var.
Acil durum yiyecekleri için pirinç, bisküvi, bar çikolata ve sert ekmek gibi bir günlük yiyecek hazırlayın.

Bir acil durum çantası hazırlayın (tahliye çantası)

Eviniz hasar görürse, daha güvenli bir yere taşınmanız gerekebilir ve bu durumda bir tahliye merkezinde yaşayacaksınız.

Tahliye merkezlerinde her zaman rahat yaşamanız için yeterli şeyler bulunmaz. Bu nedenle deprem anında dahi evden çıkarılacak eşyaların istenildiği zaman çıkarılabilecek şekilde önceden bir sırt çantasına konulması gerekmektedir.

Böyle bir acil durum çantası (tahliye çantası) hazırlarsanız, afet durumunda bile gerekli eşyalarla birlikte hızlı bir şekilde tahliye yapabilirsiniz.

Bakınız  Holi Festivali Nedir? Holi Festivali Ne Zaman Yapılacak?

Güvenliği nasıl onaylayacağınıza karar verin

Depremin ne zaman olacağını bilmiyoruz. İş yerinde de olabilir, okulda da olabilir.
Aileler genellikle ayrı yerlerdedir.

Bu nedenle, farklı bir yerde olsanız bile birbirinizin güvenliğini teyit edebilmeniz için güvenliğin nasıl teyit edileceğini ve nerede buluşulacağını önceden görüşmek ve karar vermek önemlidir.

Bir afet durumunda cep telefonu hatlarına bağlanmak zorlaşabilir ve iletişim kuramayabilirsiniz. Ayrıca afet acil durum mesaj kadranlarını ve afet mesaj panolarını kullanabilmek de gereklidir.

Tahliye alanlarını ve rotalarını onaylayın

Evinizden tahliye etmek isteseniz bile nereye tahliye edeceğinizi bilmiyorsanız yapabileceğiniz bir şey yok. Yanlış yere tahliye ederseniz, ikincil hasar alabilirsiniz.

Bu nedenle deprem anında paniğe kapılmadan tahliye olabilmek için, yaşadığınız yerdeki belediyenin ana sayfasından, Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı hard map portal sitesinden afet önleme haritaları ve tehlike haritaları edinin., vb. Tahliye yerlerinin ve tahliye yollarının önceden teyit edilmesi gereklidir.

Depreme hazırlık için hangi malzemeleri stoklamalıyım?

Bir deprem durumunda hemen müdahale edebilmeniz için tahliye için gerekli malzemeleri uygun şekilde stoklamanız ve hazırlamanız önemlidir. İşte deprem anında yapılması gerekenler.

Stoklamak istediğiniz yiyecek ve içecekler

İstifleme sırasında yiyecek, içecek ve günlük ihtiyaçların uygun şekilde hazırlanması önemlidir. Stoklar yaklaşık bir hafta boyunca hazırlanmalıdır.
En az 3 gün su içilmesi gerekmektedir. Kılavuz olarak günde kişi başına 3 litre stok yapın.
2 kişilik bir hafta için, her biri 2 litrelik 6 şişeden oluşan 4 kasa hazırlamak iyi bir fikirdir.

İçme suyuna ek olarak evsel kullanım için de su gereklidir. Tuvalet sifonu çekmek ve elleri yıkamak için su gereklidir, bu nedenle düzenli olarak musluk suyuyla doldurulmuş plastik bir tank hazırlamak veya banyoyu her zaman suyla doldurmak gerekir.

Bakınız  Rüyalar Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Gıdaya gelince, temel gıda olarak 2 kg’lık iki torba pirinç, ikişer torba Somen veya makarna gibi kuru erişte, altı kap erişte ve altı paket pirinç hazırlamak güvenlidir.
Temel gıdaya ek olarak, ana yemek olarak imbik poşetleri, gyudon malzemeleri, köri vb. makarna sosları ve konserveler hazırlamak iyi bir fikirdir. Sebze suyu ve hazır miso çorbası da uygundur.

Günlük ihtiyaçlar için yedekleri kontrol edin

Bir depreme hazırlık olarak hazırlamanız gereken günlük ihtiyaçlar da vardır.

Tek kullanımlık vücut ısıtıcıları, mendiller, gazeteler vb. çeşitli amaçlar için kullanılabilir, bu nedenle bunları hazırlamak uygundur.
Kibrit veya çakmak gibi yangın çıkarabilecek bir şey getirin. Ayrıca iş eldivenleri, deri eldivenler, maket bıçakları, battaniyeler, battaniyeler vb. hazırlamak da gereklidir.

Bir kilim veya boş çarşafınız varsa, doğrudan yere oturmanız gerekmez.
Son zamanlarda, alüminyum yalıtım levhaları düşük fiyatlarla temin edilebilir hale geldi, bu nedenle soğuk mevsimde onları hazır bulundurmak iyi bir fikir olacaktır.

Bir afet durumunda eşyalarınızı paketlerken halat ve koli bandı olması işinize yarayacaktır.

Tahliye sırasında çıkarılacak bir çantaya konulması gerekenler

Aşağıdaki malzemeleri acil durum çantanıza eklemenizi öneririz: Kişi sayısına göre hazırlanırsanız ve çok fazla gelirse, onları ayırmanın yollarını bulmanız gerekir.

Tahliye ettiğinizde hemen çıkarabileceğiniz bir yere koymayı unutmayın. Günlük olarak içme suyu ve gıdalarınızın son kullanma tarihlerini kontrol edin ve değiştirin.

İhtiyaçlarSomut Örnek
İçme suyu, yemekKap erişte, konserve ürünler, bisküvi, çikolata vb.
Değerli eşyalarBanka cüzdanı, kişisel mühür, nakit para, sağlık sigortası kartı vb.
İlk yardım malzemeleriBandajlar, bandajlar, antiseptik solüsyonlar, ev ilaçları vb.
Afet önleme malzemeleriKask, afet önleme başlığı, maske, iş eldiveni
ElektronikFenerler, taşınabilir radyolar, yedek piller, cep telefonu şarj cihazları
GiyimGiyim, iç giyim, battaniye, havlu
Yaşam GereçleriTuvalet malzemeleri, tek kullanımlık vücut ısıtıcıları, ıslak mendiller, portatif
tuvaletler

Her ihtimale karşı hazırlıklı olmak önemlidir!

Depremlerin oluşmasını engelleyemeyiz. Japonya’da yaşıyorsanız, bir depremin her yerde meydana gelebileceğini ve hasara neden olabileceğini bilmeniz gerekir.

Her ihtimale karşı düzgün bir şekilde hazırlanırsanız, hasarı azaltabilir ve kendinizi ve ailenizi güvende tutabilirsiniz.

Afet önleme konusunda uygun bir farkındalığa sahip olmak ve günlük olarak hazırlıklı olmak önemlidir.

Bir Cevap Yaz

Erzurum Haber Editörü Hakkında

Erzurum Haber Editörü

Bir dadaş gibi...

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *