Her yıl, öğrenmeniz gereken yeni bir televizyon teknolojisi gibi görünüyor. OLED ekranlar ve LG’nin NanoCell ekranları da bu yeni türlerden ikisidir. Bu, genellikle benzer özellikler etrafında pazarlanan iki oldukça farklı TV türüdür.
Peki, NanoCell ve OLED TV’ler nedir? Ve birbirleriyle nasıl karşılaştırılırlar?
Araştırmayı biz yaptık, böylece sizin yapmanıza gerek kalmadan işinizi hallediyoruz. Bu makalede, NanoCell ve OLED ekranların ne olduğunu, nasıl çalıştıklarını açıklayacak ve her birinin artılarını ve eksilerini ele alacağız, böylece tam olarak ne aldığınızı bileceksiniz.
NanoCell Nedir?
NanoCell, LG’nin yeni bir ekran paneli teknolojisidir ve birçok yeni TV’sinde kullanılmaktadır. Peki, NanoCell’le ilgili farklı olan nedir?
LG NanoCell TV’ler, geleneksel LED (ışık yayan diyot) ve sıvı kristal ekran (LCD) TV’lere çok benzer. Evet, hala arka aydınlatmalıdır ve diğer 4K televizyonlar gibi aynı çözünürlüğü sunar.
Fark, NanoCell’in ek bir nanoparçacık tabakası kullanan ve görüntülenen renklerin canlılığını ve doğruluğunu artıran bir renk filtresi kullanmasıdır. Bu şekilde, aslında QLED ekranlara daha çok benzerler.
Bunu nasıl başarıyor? TV ekranındaki pikseller kırmızı, yeşil ve mavidir. Bu renklerin kombinasyonları, milyonlarca (veya NanoCell TV’ler için bir milyar) olası renk üretebilir.
Ancak, gelen ışık, renklerin TV ekranında nasıl göründüğünü bozabilir. Birbirine yakın pikseller ayrıca rengini komşu piksellere “sızdırabilir” ve renk doğruluğunu etkileyebilir.
NanoCell TV’lerde kullanılan renk filtresi, “istenmeyen ışık dalga boylarını” filtreler. Diğer bir deyişle, yanlış renk görüntülenmesine neden olacak ışığı filtreler. Bu, NanoCell TV’de görüntülenen kırmızı, mavi ve yeşil renkleri iyileştirir. Aynı zamanda ekranda gördüğünüz beyaz ve siyah renklerin saflığını da artırır.
Bazı NanoCell TV’ler ayrıca tam dizilimli yerel karartma (FALD) adı verilen bir şey sunar. Bu teknoloji, TV’nin karanlık bölgelerinde arka aydınlatmayı kısarak daha koyu siyahlar ve gölgeler sağlar ve ekranın dinamik aralığını iyileştirir. Bu, OLED TV’ler için benzer bir etki sağlar, ancak çok daha düşük bir fiyata.
Peki, neden bir OLED TV yerine NanoCell TV seçmelisiniz?
NanoCell TV’lerin Artıları
Aşağıda, NanoCell TV satın almanın önemli avantajlarından bazıları yer almaktadır.
NanoCell, diğer LED TV’lere göre daha iyi görüntü kalitesi ve dinamik aralık sunar, parlak, canlı ve doğru renkler sunar. NanoCell TV’nin doğru renkleri, keskin, detaylı bir görüntü sağlar. NanoCell’ler orta fiyat aralığındadır (OLED TV’nin yaklaşık yarısı kadar). NanoCell TV’ler geleneksel LCD ekranlardaki gibi solma yapmaz. Geniş açılı izleme: NanoCell TV’ler 178 derece açılardan görülebilir. NanoCell TV’ler, statik bir görüntüyü uzun süre açık bırakırsanız “yanma” sorunu yaşamaz. NanoCell TV’lerin Eksileri
NanoCell TV’ler her zaman mükemmel değildir; aşağıdaki dezavantajları göz önünde bulundurmanız gerekecektir.
NanoCell TV’ler, OLED’lerle renk doğruluğu ve görüntü kalitesi açısından tam olarak aynı seviyede değildir çünkü hala arka aydınlatmalı LCD’lerdir. Siyahlar, NanoCell ekranlarda OLED TV’lere göre daha koyu değildir. NanoCell TV’lerin OLED’lere göre daha yüksek güç tüketimi vardır. OLED Nedir?
OLED, organik ışık yayan diyot anlamına gelir. Bu, bir arka aydınlatma gerektirmeden bir görüntüyü gösterebilen yeni bir dijital ekran teknolojisidir. Bunun yerine, her piksel ayrı ayrı aydınlatılır.
Bunun bir faydası, TV’nin bazı bölgelerinin tamamen karanlık olabileceği “gerçek siyah” elde edilebilmesidir. Bunun nedeni, TV alanı siyah olduğunda piksellerin aslında kapatılmasıdır. Ayrıca, her pikselin ayrı ayrı aydınlatılması, OLED TV’lerin standart LED’ler ve NanoCell TV’lerden çok daha iyi bir dinamik aralığa sahip olmasını sağlar.
OLED teknolojisi inanılmaz detaylı bir görüntü üretir. Renkler çok canlı olduğu ve görüntüde daha yüksek bir dinamik aralık olduğu için OLED TV, rakiplerinden çok daha detaylı bir görüntü üretebilir.
OLED TV’ler, TV uzmanları ve fotoğrafçılar tarafından kontrastı, derin siyahları ve mükemmel dinamik aralığı nedeniyle çok yüksek puan almaktadır.
OLED TV’lerin Artıları
Aşağıda, bir OLED TV satın almanın başlıca nedenlerinden bazıları yer almaktadır.
OLED TV’ler, NanoCell TV’lere göre çok daha koyu siyahlar ve canlı renklere sahip olduğundan görüntü kalitesi açısından çok daha iyidir. OLED TV’ler sürekli çalışan bir arka aydınlatmaya ihtiyaç duymadığı için genellikle daha enerji verimlidir. OLED TV’ler diğer LED’lerden daha ince olabilir çünkü arka aydınlatmaya ihtiyaç duymazlar, bu da kavisli ekranlarda (ve diğer tiplerde, örneğin kayar televizyonlarda) kullanılabilir olmalarını sağlar. Çoğu OLED ekran hızlı tepki sürelerine ve düşük giriş gecikmesine sahiptir. Bu, oyun oynamak için bir TV arayanlar için mükemmeldir. OLED ekranlar, eski LED ve LCD ekranlardan daha hızlı tepki süresine sahip olduğundan hızlı hareketli videolar için (örneğin spor veya oyunlar) mükemmeldir. Belirli öneriler için PS5 ve Xbox Series X/S için en iyi oyun TV’lerinin listemize göz atın. OLED TV’ler çok geniş görüntü açılarıyla parlaklıklarını ve doğruluklarını korurlar. OLED TV’lerin Eksileri
OLED TV’lerin sağladığı ayrıntı düşkünlüğüne rağmen, bu cihazların bazı dezavantajları olduğunu da göz önünde bulundurmanız gerekmektedir.
OLED TV’ler, diğer LED TV’lere göre çok daha pahalıdır ve LG’nin NanoCell TV’lerinin iki katı kadar fiyatı vardır. OLED TV’ler, ekrana bir görüntü “yakıldığında” ortaya çıkan “yanma” riski taşırlar. Bununla birlikte, yanma genellikle binlerce saat sürebilir. NanoCell mı OLED mu? Hangisi Daha İyi?
LG’nin NanoCell TV’leri düzlem içi anahtarlamalı (IPS) ve LCD ekranlardır. Bu tür ekranlar çok geniş bir görüntüleme açısı sunar. NanoCell TV’lerin ikinci bir özelliği olan nanoparçacık tabakası, ekranın renk ve parlaklığını olumsuz etkileyecek gelen dalga boylarını filtreleme özelliğine sahiptir.
Filtre öncelikle kırmızılar ve yeşillerle çalışırken, NanoCell TV’lerin renk doğruluğunu ve canlılığını artırır. Aynı zamanda daha düşük bir fiyat noktasında daha iyi bir görüntü kalitesi sunar.
OLED TV’ler, diğer LED TV’lerden farklı olarak piksellerin ayrı ayrı aydınlatılmasıyla gerçek siyahları ve daha yüksek kontrast oranlarını sağlar. Bu da daha zengin, daha detaylı ve daha canlı bir görüntü sunar. Ancak OLED TV’lerin daha yüksek bir fiyatı ve potansiyel yanma riski vardır.
Sonuç olarak, NanoCell TV’ler iyi bir görüntü kalitesi ve renk doğruluğu sunarken daha uygun fiyatlıdır. OLED TV’ler ise üstün kontrast ve renk canlılığı sunar, ancak daha yüksek bir fiyata sahip olabilir ve yanma riski taşır.
Hangi TV teknolojisini seçeceğiniz, kişisel tercihlerinize ve bütçenize bağlıdır. Eğer daha uygun fiyatlı bir TV istiyorsanız ve renk doğruluğu sizin için önemliyse, NanoCell TV’leri düşünebilirsiniz. Ancak daha yüksek bir bütçeniz varsa ve üstün görüntü kalitesi arıyorsanız, OLED TV’leri değerlendirebilirsiniz.
Bir Cevap Yaz