1. Anasayfa
  2. Eğitim
  3. Kemik Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kemik Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Kemik kanseri; kemiğin içinde meydana gelen, hücrelerin anormal şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan ve dokuyu zamanla yok eden bir kanser türüdür. Kemik kanseri belirtileri arasında; kemik üzerinde gözle görülen şişlikler, darbelere karşı güçsüz olan doku, ortada bir sebep yokken oluşan ağrı ve olağan dışı kilo kaybı yer alır.

«
Kemik Kanseri

Kemik kanseri; kemiğin içinde meydana gelen, hücrelerin anormal şekilde bölünüp çoğalmasıyla ortaya çıkan ve dokuyu zamanla yok eden bir kanser türüdür. Kemik kanseri belirtileri arasında; kemik üzerinde gözle görülen şişlikler, darbelere karşı güçsüz olan doku, ortada bir sebep yokken oluşan ağrı ve olağan dışı kilo kaybı yer alır.

Kemik Kanseri Çeşitleri

Kemik kanseri, karakteristik özelliklerine göre iyi ve kötü huylu olarak iki ana gruba ayrılır. İyi huylu olanların görülme sıklığı daha fazla olsa da kötü huylu olanlara da rastlamak mümkündür. Aşağıda hem iyi hem de kötü huylu olan kemik kanserinin türlerine yer verilmiştir.

Kötü Huylu Kemik Tümörleri

Kötü huylu tümörler, kemiklerdeki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalmasıyla meydana gelir. Kanserli hücrelerin kemik dokusunda oluştukları için zamanla çevre dokulara ve organlara yayılırlar. Aşağıda kötü huylu kemik tümörlerinin çeşitleri sıralanmıştır:

  • Osteosarkom: Her yaştan kişide görülmesi muhtemel olan en yaygın türdür ve osteoblast adı verilen kemik hücrelerinden kaynaklı meydana gelir. Bu tümörlerde kanserli hücreler, kemik dokusu üretir. Osteosarkomlar genellikle çocuklar ve genç yetişkinlerin bacak ya da kol kemiklerinde görülür ancak bazen farklı yerlerde de ortaya çıkabilir.
  • Kondrosarkom: Kondrosarkom olarak bilinen tümörler, eklem kıkırdağında meydana gelir ve ardından tüm kemiklere yayılarak kanserli hücrelerin oluşmasına zemin hazırlar. Kondrosarkom türünde kanserli hücreler, kıkırdak dokusu üretirler. Çoğunlukla orta yaşlı ve yaşlı yetişkinlerin leğen kemiği, bacakları ya da kollarında oluşur.
  • Ewing sarkom: Çoğunlukla çocukların ve genç yetişkinlerin leğen, bacak ya da kol kemiklerinde ortaya çıkan bir grup tümördür. Kemik dışında yağ, kas ya da kan damarları gibi yumuşak dokularda da gelişebilirler.

Kötü huylu tümörlerin daha fazla dokuya sıçramaması için erken teşhis edilmesi önem arz eder.

İyi Huylu Kemik Tümörleri

İyi huylu kemik tümörleri, yayılma eğilimi göstermeyen, cerrahi operasyonlarla tedavi edilebilmesi mümkün olan ve nadir görülen lezyonlardır. Rastgele tespit edildikleri için semptom vermezler ancak büyüme potansiyelleri nedeniyle bazen ağrıya ve kemikte işlev kaybına yol açabilirler. İyi huylu lezyonlar 3 evrede değerlendirilmeye alınır.

İlk evrede hastanın hiçbir şikayeti olmaz ve tümör, doktor tarafından rastlantıyla teşhis edilir. İkinci evrede tümör, çevresindeki dokuları tahrip ettiği için hastanın günlük yaşantısını etkileyen ağrı ve şişlikleri meydana getirir. Üçüncü evrede ise tümörler, çevre dokuları tahrip edip yıkıma neden oldukları için hastanın kemiklerinde kırılmalar meydana gelebilir. Kemik kanseri belirtileri arasında sayılabilecek bu durumlarda vakit geçmeden uzman desteği almanız, hayati bir öneme sahiptir.

Kemik Kanseri Tanı Yöntemleri

Kanser tanısının konulması için öncelikle tümör dokusundan patolojik bir örnek alınarak laboratuvara gönderilir. İşlem, biyopsi yoluyla küçük bir parça alınarak gerçekleştirilebileceği gibi doğrudan tümörün çıkarılmasıyla da yapılabilir. Ayrıca kanserin diğer dokularda ne kadar yayıldığı hakkında bilgi edinmek için çeşitli görüntüleme yöntemlerinden de faydalanılır. Aşağıda diğer tanı yöntemlerine dair bilgiler verilmiştir:

  • Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans Görüntüleme: BT ve MR teknolojisinde tümörün çevre dokularla olan ilişkisi ve uzak metastazların varlığı gibi özellikler değerlendirilir.
  • Kemik Taraması: Metastatik lezyonlar ve tüm kemik kitlesinin taranması, bu tanı yöntemiyle sağlanır.
  • Radyografi: X ışınlarıyla direkt olarak çekilen röntgen sayesinde tümör kitlesi tespit edilebilir ve tetkikler planlanabilir.

Hekim, yöntemler sayesinde tanı koyduktan kısa bir süre sonra tedavi sürecine geçer ve hastalığı kontrol altına almayı amaçlar.

Kemik Kanserinin Tedavisi

Kanserin tedavisi, iyi ve kötü huylu tümörler için 2 farklı şekilde uygulanır. Kötü huylu kemik tümörlerinin tedavisinde cerrahi müdahalenin yanı sıra organ fonksiyonlarının korunması büyük önem taşır. Bununla birlikte hekim, tümörün yeniden ortaya çıkmasını engellemek, radyoterapi ve metastazları kontrol altına almak için kemoterapi gibi tedavilerden destek alır. Metastaz durumunda dokuya uygulanan tedaviler genel gidişatı değiştirme niteliği taşımaz. Ana amaç, mümkün olan en erken sürede normal hayatınıza geri dönmenizin sağlanması ve yaşam kalitenizin iyileştirilmesidir.

İyi huylu kemik tümörlerinin tedavisi ise türüne ve geldiği evreye bağlı olarak değişkenlik gösterir. Bazı durumlarda çocuklarda görülen bu tümörler kendiliğinden kaybolabilir. Cerrahi müdahale gerektiren durumlar arasında tümörün kemik yapısına zarar vermesi, büyümeyi olumsuz etkilemesi, kısalık ya da eğrilik oluşturması ve tanıyla ilgili şüphe durumları sayılabilir. İyi huylu kemik tümörlerinin tedavisinde temel amaç; hastalığı takip etmek, olası hasarları en aza indirmek ve kemik boşluklarını uygun şekilde doldurmaktır.

Anadolu Sağlık Merkezi, kemik tedavisi kanserinde benimsediği inovatif yaklaşımlar ve başarılı tedavi yöntemleriyle hastaların konforunu ön planda tutarak yaşam kalitesinin artırılmasını amaçlar. www.anadolusaglik.org adresini ziyaret ederek daha detaylı bilgilere ulaşabilirsiniz.

Bir Cevap Yaz

Erzurum Haber Editörü Hakkında

Erzurum Haber Editörü

Bir dadaş gibi...

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *