1. Anasayfa
  2. Coğrafya
  3. Akdeniz Bölgesinin İlleri

Akdeniz Bölgesinin İlleri

Akdeniz bölgesinin illeri, ülkemizin en güzel bölgelerinden biridir Akdeniz bölgesi ve şehirleri. Türkiye bölge olarak yediye ayrılmaktadır. Bunlardan biride Akdeniz bölgesidir. Akdeniz bölgesi Türkiye’nin güney kısmında yer almaktadır. Akdeniz bölgesinin diğer önemli özelliği ise Akdeniz’e paralel olmasıdır. Peki Akdeniz bölgesinin illeri hangileridir.

«
Akdeniz Bölgesinin İlleri

Akdeniz bölgesinin illeri, ülkemizin en güzel bölgelerinden biridir Akdeniz bölgesi ve şehirleri. Türkiye bölge olarak yediye ayrılmaktadır. Bunlardan biride Akdeniz bölgesidir. Akdeniz bölgesi Türkiye’nin güney kısmında yer almaktadır. Akdeniz bölgesinin diğer önemli özelliği ise Akdeniz’e paralel olmasıdır. Peki Akdeniz bölgesinin illeri hangileridir.

Akdeniz Bölgesinin İlleri

Akdeniz bölgesi toplamda 8 şehirden oluşmaktadır. İşte; Akdeniz bölgesinin illeri.

  • Adana
  • Antalya
  • Mersin
  • Burdur
  • Isparta
  • Kahramanmaraş
  • Osmaniye
  • Hatay

Akdeniz Bölgesi Hakkında Bilgi

Akdeniz Bölgesi, Türkiye’nin yedi coğrafi bölgesinden biridir ve Anadolu’nun güneyinde, Akdeniz kıyısı boyunca uzanır. Batı ve kuzey batısında Ege Bölgesi, kuzeyinde İç Anadolu Bölgesi, doğusunda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve güneyinde Akdeniz denizi bulunur. Ayrıca, güneydoğudan Suriye ile komşudur.

Coğrafya

Akdeniz Bölgesi’nin coğrafi konumu, kuzeybatıda Ege Bölgesi, kuzeyde İç Anadolu Bölgesi, kuzeydoğuda Doğu Anadolu Bölgesi ve doğuda Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile sınırlandırılır. Bölgenin kıyı uzunluğu doğuda Suriye sınırından batıda Marmaris’e kadar 1542 kilometredir.

Bakınız  Buzul Aşındırma Şekilleri ve Buzul Aşındırma Biçimleri Nelerdir?

Arazi yapısı, genellikle dağlık ve engebeli olup, Toros Dağları bölgenin ana çizgisini oluşturur. Antalya Körfezi’nin iki yanında bulunan Batı Toroslar, Göller Yöresi’nin kuzeyinde birbirine yaklaşarak sıkışır. Batı Toroslar, Taşeli Platosu’na kadar uzanır ve çoğunlukla kalker ve ofiyolitli kayalardan oluşur. Bu dağlar kırıklı ve kıvrımlı bir yapı gösterir. Batı Toroslar’ın en yüksek noktası Bey Dağları’ndaki 3096 m’lik Kızlar Sivrisi Tepesi’dir. Bölgede ayrıca düdenler, mağaralar, yer altı dereleri ve voklüz kaynakları gibi karstik şekiller bulunur.

Orta Toroslar, Uzunyayla’da 1500 m yüksekliğinde bir platoya dönüşür ve bu bölgedeki başlıca yüksek kütleler Bolkar Dağları, Aydos Dağları, Aladağlar, Tahtalı Dağları ve Binboğa Dağları’dır. Orta Toroslar’ın en yüksek noktası Ala Dağlar’da 3756 m’ye ulaşan Demirkazık Tepesi’dir. Bu bölgede de bol sulu akarsular, derin vadiler ve sert yüzey şekilleri görülmektedir.

Bakınız  Doğal Ortamı Neden Korumalıyız?

Akdeniz Bölgesi’nde Beyşehir ve Eğirdir gibi büyük tatlı su gölleri ile birçok lagün bulunur. Ayrıca, kıyı boyunca birçok küçük koy, ada ve yarımada da mevcuttur.

İklim

Akdeniz Bölgesi’nde kıyı kesimlerinde ve Marmara Denizi çevresinde Akdeniz iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Yılın büyük bir bölümünde hava sıcaklıkları ılımandır ve yaz ile kış mevsimleri arasında önemli bir sıcaklık farkı bulunmaz. İç kesimlerde ise karasal iklim etkilidir ve sıcaklık farkları daha belirgindir.

Bitki Örtüsü

Dağların denize bakan yamaçlarında makilikler ve yer yer yüksek ormanlar bulunurken, çukur alanlarda karasal iklimin etkisiyle birlikte daha az bitki örtüsü görülür. Akdeniz’in etkisiyle bölgede maki, defne, keçiboynuzu ve zeytin gibi bodur ve kısa ağaçlar yaygındır. Bu bitki örtüsü, orman ağaçlarına göre daha sıcak ve soğuğa dayanıklıdır.

Bakınız  Bayburt Nerede? Coğrafi Konumu ve Tarihçesi

Turizm

Akdeniz Bölgesi’nin kıyı kesimleri, elverişli iklim koşulları, doğal güzellikler ve tarihi zenginlikler nedeniyle turizmin gelişmesine katkı sağlar. Özellikle Antalya bölümü, deniz ve tarih turizmiyle ön plana çıkar. Antalya, Alanya, Side, Kaş ve Kalkan gibi merkezler, deniz turizminin geliştiği önemli bölgelerdir. Ayrıca Olimpos, Patara gibi tarihi şehir kalıntıları ve doğal güzellikler olan Damlataş ve İnsuyu, Cennet-Cehennem gibi yerler de turistik cazibe merkezleridir. Bölgede ayrıca pek çok milli park ve müze bulunur. Mersin, Adana ve Hatay illeri de deniz, tarih ve doğa turizmi açısından önemli destinasyonlardır. Gastronomi turizmi de son yıllarda bu bölgede gelişmekte olup, ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Bölgenin zengin yemek kültürü, turistlerin ilgisini çeken bir diğer unsurdur.

Akdeniz Bölgesi’nin zengin doğal ve kültürel zenginlikleri, turizm sektörünün bölgede önemli bir gelir kaynağı olmasını sağlamaktadır.

Bir Cevap Yaz

Erzurum Haber Editörü Hakkında

Erzurum Haber Editörü

Bir dadaş gibi...

Bir Cevap Yaz

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar işaretlendi *